Sportcoach

Wat is een sportcoach?

In de sportwereld werd “coach” voor het eerst gebruikt zoals wij deze kennen. Het is iemand die als beroep adviezen en begeleiding geeft, mensen traint en hen tot goede prestaties probeert te brengen. Een sportcoach houdt zich niet enkel bezig met fysieke training maar is ook een begeleider van sportactiviteiten op zowel geestelijk als emotioneel niveau.

Bekijk zeker het onderstaand filmpje “What is a sports coach?”!

 

 

Taken van een sportcoach?

1. Personal training

Veel mensen hebben al gehoord van de term “personal training” maar weten niet juist hoe het te werk gaat. Daarom wordt hier stap voor stap uitgelegd wat er bij personal training gebeurt.

Personal Training houdt in principe het volgende in:
‘het informeren, motiveren en begeleiden van een sporter op individuele basis om met hem of haar het gestelde gezondheids- of bewegingsdoel te bereiken’

Informeren

De Personal Trainer zal de sporter alle informatie geven die deze nodig heeft om:

  • Te beginnen met bewegen/sporten.
  • De bewegingen/sporten op een verantwoorde wijze uit te voeren.
  • Door te gaan met bewegen/sporten.
  • Een gezondere levensstijl aan te leren.

Verder zal de Personal Trainer de sporter alle overige informatie geven die hij/zij nodig heeft, of gewoon wil weten!

Motiveren

Een zeer belangrijk onderdeel van Personal Training is het motiveren van de (aankomende) sporter om een gezondere, sportieve levensstijl aan te nemen.
Voor veel mensen is het beginnen met bewegen een groot struikelblok. Ook een groot probleem is het doorgaan met bewegen, nadat men begonnen is. In de praktijk begint men met vrienden te sporten, maar door het bijvoorbeeld wegvallen van een vriend of vrienden zou het wel eens kunnen dat je er zelf ook de brui aan geeft.
De Personal Trainer is altijd beschikbaar voor de sporter tijdens de training en zal de sporter de nodige feedback geven en deze motiveren om zich volledig aan de training te wijden. Sommige mensen kiezen ervoor om levenslang met een personal trainer te werken, anderen willen tijdelijk met een personal trainer werken om van daaruit alleen verder te gaan. Ben je iemand die de motivatie liever bij zichzelf zoekt, dan is de lifestyle-training formule iets voor jou. De lifestyle-training formule stoomt jou klaar om op een zelfstandige en verantwoordelijke manier goede resultaten te halen op lange termijn zonder verdere externe hulp, ingewikkelde apparaten of afhankelijkheid.

Begeleiden

De Personal Trainer begeleidt de sporter (desgewenst) op ieder gebied van zijn nieuwe levensstijl. In de praktijk kan dat zijn:

  • Meegaan naar een sportcentrum, en daar de volledige training begeleiden (oefeningen uitleggen, helpen bij de uitvoering, etc.)
  • Opstellen van trainingsschema’s die de sporter als leidraad gebruikt tijdens zijn trainingen.
  • Geven van voedingsadviezen.
  • Meegaan om sportkleding aan te schaffen.
  • Etc, etc, etc.
Individueel

Het belangrijkste aspect van Personal Training is, dat alle aandacht van de Personal Trainer gericht is op de sporter, zodat deze zo snel en zo gezond mogelijk zijn of haar gestelde trainingsdoel bereikt.
Dit houdt automatisch in dat Personal Training niet in groepsverband kan worden gegeven daar dit de individuele aandacht in de weg staat.
Twee sporters is het maximale aantal dat ‘individueel’ begeleid kan worden op een goed niveau. Wenst u toch in grotere groepen met een personal trainer te gaan bewegen, dat kan perfect maar dan noemen we het een professionele begeleiding ipv. Personal Training. 

Doel

De sporter en de Personal Trainer stellen in overleg een haalbaar doel vast voor de sporter.
Dit doel zal de leidraad zijn voor de begeleiding. Doelen kunnen zeer uiteenlopend en persoonlijk van aard zijn, bijvoorbeeld:

  • Afvallen.
  • Aankomen in spiermassa.
  • Verbeteren van conditie.
  • Gewoon lekker bewegen!
  • (top)prestaties optimaliseren.

http://www.beweginginpraktijk.be/index.php?id=personal_training

2. Small group training

Vindt u een personal trainer te duur? Train je liever in groep? Dan is small group training de oplossing! Hier train je samen met anderen voor minder geld maar met dezelfde professionele begeleiding als bij een personal training.
Wat is een Small Group training?

Een Small Group bestaat uit maximaal 6 personen. Bij deze beperkte omvang is persoonlijke begeleiding in de training heel goed mogelijk en het samen sporten werkt vaak extra motiverend en uitdagend. Je kan je eigen groep starten met bekenden of deelnemen aan een opgerichte groep. Een Small Group trainingssessie duurt 45 tot 55 min en de workouts zijn speciaal afgestemd op kleine groepjes (max 6 pers) en zijn voornamelijk gericht op conditie en functioneel trainen.

Wat doe je in een Small Group training?

Er is veel mogelijk: van cardio- tot krachttraining, van lichaamshouding tot flexibiliteit en van stabiliteit tot coördinatie en meer. Alle spiergroepen komen aan bod. Als u van afwisseling houdt en niet snel verveeld wil raken dan is Small Group Training echt wat voor u.

Voor wie is Small Group training?

Small Group Training is voor iedereen geschikt die er van houdt in groepsverband te trainen, maar ook graag de extra uitdaging van een persoonlijke gerichte training aan wil gaan. Ook voor mensen die na hun Personal training traject toch begeleiding willen blijven houden.

http://www.sturdypersonaltraining.nl/groepstrainingen/small-group-training/